בעבר רוב הנשים היו עקרות בית. הילדים היו חוזרים מהמסגרות החינוכיות בצהריים לבית נקי עם ארוחת צהריים חמה. כיום עם עליות המחירים והרצון להתפתחות אישית, יכולת כלכלית טובה יותר ועצמאות רוב הנשים עובדות ורובן במשרה מלאה.
גני המועצה בבאר יעקב כמו מרבית גני העירייה בארץ פועלים עד השעה 14:00 בעוד שהרוב המוחלט של ההורים אינו יכול להרשות לעצמו לסיים לעבוד בשעה זו – בדיוק לשם כך הוקמו הצהרונים.
צהרונים בבאר יעקב בפרט וצהרונים בארץ בכלל מעניקים לילדים ארוחת צהריים חמה ועשירה הכוללת תפריט מגוון – קציצות, שניצל, פתיתים, קוסקוס, מרק ירקות בימי החורף, ירקות טריים, אורז ועוד. עיקרון ההמשכיות הוא ערך עליון בצהרונים ולכן הצהרונים בבאר יעקב מתוכננים כך שהילדים אינם צריכים להיות מועברים ממקום למקום אלא מופעלים בגנים הקיימים של הילדים הרשומים. כך הילדים נשארים במקום הטבעי שלהם ורק הצוות מתחלף. במקרים בהם אין מספיק נרשמים למלא כיתת צהרון עוברים הילדים הרשומים לכתת גן סמוכה בה פעיל צהרון או לגן הקרוב ביותר בבאר יעקב בו מופעל צהרון.
עצם קיום הצהרון בגן הינו תוצר של שיתוף פעולה פורה בין המועצה בבאר יעקב לבין מפעילים פרטיים שנבחרו במכרז. בצהרונים בבאר יעקב שמים, בראש ובראשונה את טובת הילדים במררכז, בעיקר לאור השעות הקשות של הצהרים בהם ילדים אשר היו מורגלים לישון את שנת הצהרים נדרשים להמשיך את שגרת יומם עם פעילות נוספת. יש לתת את הדעת לכך שהילדים אשר ממשיכים למסגרת הצהרון מגיעים לאחר יום עמוס ברעש, בפעילויות ובעשייה. דבר העלול לגרום להגברת העייפות ולעיתים אף לבכי בלתי מוסבר ורצון עז ללכת הביתה כפי שחלק מחבריהם הלכו. לפיכך יש צורך לוודא שהצוות המחליף את צוות הגן יהיה מקצועי ומיומן וידבר לילדים בגובה העיניים ובשפה מתחשבת וגמישה באווירה נינוחה ורגועה.
מסגרת הצהרון בבאר יעקב מהווה עבור הילדים המשך פעילות ומשלבת בתוכה את תכנית הלימודים של משרד החינוך וחוגי העשרה בהתאם לגיל. לרוב ההחלטה על סוג החוגים מתקבלת בתחילת שנת הלימודים, כאשר כל צהרון מחליט בשיתוף פעולה מלא עם ההורים אילו חוגים מעניינים ביותר את קבוצת הילדים הקיימת. מובן שיש שוני בין צהרון לצהרון וכך ניתן לקיים מגוון רחב של חוגי העשרה והנאה לכל הילדים. החוגים מעשירים וממלאים את עולמם של הילדים ומספקים להם רגעי הנאה. קיימים חוגי תנועה וריקוד, תאטרון בובות, חיות ועוד.
הצהרון בדרך כלל מכיל מספר קטן יותר של ילדים דבר המקל על הצפיפות של הילדים וכך, למרות שמדובר בשלוש שעות יומיות בלבד, זוכים הילדים ליחס אישי יותר ולמסגרת חינוכית, לימודית המעשירה את עולמם ומתאימה לגילם ולשלבי ההתפתחות שלהם.
מאחר ומדובר בגילאים קטנים יחסית חשוב מאוד להקפיד על מטפלות אחראיות, מנוסות ומשכילות אשר יעניקו לילדים הרגלים נכונים, פעילות מעשירה וחווייתית ויקנו להם מיומנויות חברתיות ולימודיות בדרכים מגוונות, מעניינות ובעלות ערך מוסף.
בפורטל של באר יעקב ניתן למצוא רשימת צהרונים בבאר יעקב פעילה ומלאה על מנת שתוכלו לדעת היכן יש צהרונים פעילים ולאיזה צהרון ילדיכם יהיו משובצים.