רק עוד רגע ותהפוך באר יעקב ממועצה מקומית לעיר, וזה הזמן לעצור רגע ולהבין מאין התחיל הכל ומה צופן העתיד קדימה
המושבה באר יעקב הוקמה בשנת 1907 באזור שנקרא בערבית 'ואדי למון' על ידי הרב יעקב יצחקי, אשר באר יעקב, לימים, נקראה על שמו, אשר רכש כ- 200 חלקות אדמה באזור עבור יהודי קווקז.
בתחילה לא היה מקור מים במושבה והמתיישבים הראשונים נאלצו להביא בכדי מים, אספקה של מים מראשון לציון ומנס ציונה הסמוכות, מרחק של שעה וחצי הליכה. לבסוף, בכדי לספק מקור מים החליטו התושבים לשאוב מים מבאר צלבנית שהייתה בקרבת מקום, אשר עומקה היה 45 מ'. בעקבות כך החליטו התושבים במושבה הצעירה לקרא את שמה "באר יעקב". המושבה צמחה והתושבים החלו לבנות את מוסדותיהם ובשנת 1910 הוקם ביה"ס היסודי הראשון.
לאחר מלחמת העולם הראשונה, נוסד בסמוך למושבה מחנה "צריפין" שקרוי על שם כפר ערבי נטוש "סרפנד אל ח'רב"( צריפין החרבה), ובסמוך למחנה נבנתה שכונה לגדודי החיילים הבריטים שנקראה 'שכונת טוניס'.
לאחר קום המדינה הוקמה מעברת עולים שנקראה ' מעברת חוטר' שסופחה לבאר יעקב בשנת 1965, בהמשך סופחו לבאר יעקב גם כפר הנוער יוהנה ז'בוטינסקי, בתי חולים שהוקמו במחנות בריטיים שפונו ומושב תלמי מנשה שהוקם בשנת 1953.
בשנים האחרונות עוברת באר יעקב מהפיכה התיישבותית ותחבורתית והפכה לאלטרנטיבה אטרקטיבית לזוגות צעירים ולמשפרי דיור אשר ראשון לציון ננס ציונה הסמוכות יקרות עבורם. שיא הצמיחה של באר יעקב היה ב 2008, וגם כיום נהנית באר יעקב מהגירה חיובית, במיוחד מאז פתיחת כביש 431 המקשר בין צירי התנועה המרכזיים: כבישים 1,6,4,20. פתיחת הכביש הפכה את באר יעקב ליישוב הממוקם במרכז הארץ, הנגיש למקומות התעסוקה והמסחר המרכזיים.
באר יעקב ממשיכה בתנופת הבניה שלה, ובשטחה יש עתודות גדולות של קרקע לבנייה הדרושות לפתרון מצוקת הדיור במרכז הארץ, ובהן החלו להיבנות מספר פרויקטים גדולים לבינוי, שכונת גני מנחם , חלומות תלמי מנשה החדשה, פארק המושבה, צמרות המושבה, שהגדילו ויגדילו יותר את כמות התושבים בבאר יעקב. אחד מהפרויקטים העתידיים, אשר יביא לנקודת שיא נוספת בצמיחה של באר יעקב הוא פינוי צריפין, כשהפעם תיבנה על אדמת הריסותיה, שכונת הדגל של באר יעקב, שכונה שבה יהיו מלבד דירות, שטחים ציבוריים, מוסדות ציבור, פארק עצום בגודלו הגובל עם ראשון לציון שיספקו עשרות מקומות עבודה לתושבים.
כיום באר יעקב מונה קרוב ל 19 אלף תושבים, קרובה מאוד לכמות התושבים הנדרשים על מנת לקבל הכרה כעיר, מה שיאפשר לה קבלה של סיוע מהמדינה לשיפור תשתיות ,שיפור מעמדה הכלכלי ושיפור איכות החיים של התושבים.
באר יעקב הופכת ממושבה קטנה ומנומנמת לעיר מבוקשת מאוד במרכז הארץ בשל הגישה הנוחה שיצרו נתיבי התחבורה החדשים לצד היצע רחב של דירות איכותיות למגורים.